Domov, ktorý má niečo naviac

Vždy, keď chodili na prechádzku so psom, predstavovali si, že by tu chceli postaviť rodinný domček.

Pozemok sa nachádzal v miernom svahu, na okraji mesta a zároveň v dochádzkovej vzdialenosti do centra. Akonáhle bol na predaj, kúpili ho. A až potom ich čakalo to ozajstné hľadanie - vhodného domu.

Slovo majiteľov

"Základovú dosku sme si nechali zhotoviť od firmy ATRIUM, zmluvu sme s nim uzatvárali na konci decembra a za štyri mesiace bol dom dodaný. Tento systém nám úplne vyhovoval, položky sme dostali vyúčtované do posledného detailu. Pri položkách, ktoré sme si vybrali ako nadštandard , nám firma dorátala len rozdiel oproti štandardnému zariadeniu."

A pretože manželia chceli naozajstný dom navrhnutý na mieru, vyhľadali brnenskú architektonickú kanceláriu a nechali si urobiť návrh podľa svojich požiadaviek. Teda jednoduchý a praktický domček s rovnou strechou, ktorú si žiada územné rozhodnutie obce. Základné požiadavky mali aj na vnútorné riešenie. Každý z potomkov potreboval vlastnú izbu, schody sem mali vstup zakázaný, lebo rodina si ich užila už v radovom dome a vie, ako dokážu v niektorých situáciách skomplikovať život.

Návrh ale nesplnil ich očakávania: "Dom naozaj pasoval na náš pozemok, vyzeral nápadito a zaujímavo, architekt odviedol dobrú prácu podľa zadania," spomína majiteľka a prekvapivo dodáva: "lenže to bola taká studená moderna, niečo nám na ňom vadilo a nedokázali sme presne pomenovať čo." Nakoniec teda projekt zostal len na papieri.

Na internete začali hľadať dom, ktorý bude lepšie zodpovedať ich predstavám a požiadavkám. Pretože hľadaním stratili určitý čas, rozhodli sa pre drevostavbu. Objavili dom Perseus z kolekcie ATRIUM Exclusive a bolo rozhodnuté. Prízemný bungalov Perseus o pôdoryse 14,5 x 10,3 metra zastrešený pultovou strechou a celková plocha domu 116 m2 bol pre rodinu aj pozemok ideálnym riešením. A rodine ponúkal aj "niečo navyše", čo od svojho nového domu očakávali.

Majitelia predsa len dúfali, že ich dom by sa mohol v niečom líšiť od ostatnej zástavby, a tento zdobí zaujímavý detail. Je to obklad fasády zo sibírskeho smrekovca v príjemnej medovej farbe, ktorú si želajú zachovať. "Ide síce o bezúdržbový materiál, ktorý nie je treba natierať. Rozhodli sme sa však, že ho nenecháme zosivieť a budeme ho natierať aby si zachoval svoju zlatistú farbu," podotýka manžel.

Ďalšou výhodou bola možnosť dispozičných zmien a to nielen v interiéri. V pôvodnom návrhu má stavba dve terasy. Tá menšia pri spálni sa im zdala zbytočná, preto privítali možnosť posunúť obvodovú stenu a o niekoľko metrov štvorcových zväčšili spálňu. K tomu ešte vznikla malá samostatná pracovňa s výhľadom na historické centrum mesta. Druhú terasu nadväzujúcu na obývaciu izbu ponechali v pôvodnej podobe aj veľkosti. Zmenila sa aj veľkosť okien. Veľké francúzske okná v spálňach vadili vzhľadom k bezpečnosti detí, ochrany súkromia i údržby, a tak ich nechali nahradiť klasickými oknami.

Štyridsať metrov nepríde nazmar

Inak má Perseus pre rodinu s dvomi deťmi úplne vyhovujúce riešenie. S dispozíciami 5 + 1 ponúka veľkú spoločenskú časť domu a zároveň tri spálne, aby mal každý svoje súkromie. Obývacia izba spolu s kuchynským kútom meria okolo 48 m2. A práve tu rodina trávi najviac času spolu, preto rozhodne nejde o nadbytočné metre.

Praktické je aj umiestnenie kuchyne. Bol to kompromis, ktorý si majiteľka priala. "V pôvodnom dome bola kuchyňa úplne otvorená, plnohodnotná súčasť obývacej izby a ja som mala pocit, že neporiadok, ktorý pri varení vždy vznikne, vidí každý. Preto tu ide o určitý kompromis, kedy kuchyňa je síce akoby samostatná, ale bez dverí, teda zároveň prepojená s obývačkou, "oznamuje svoje skúsenosti.

Na kuchyňu nadväzuje obývacia izba, a to jedálenskou časťou, ktorá voľbou materiálu i moderným poňatím zodpovedá kuchyni, a potom oddychová zóna. Z obývacej izby vedú dvere do súkromnej časti bytu, skladajúci sa zo spálne rodičov, dvoch detských izieb, kúpeľne, pracovne a technickej miestnosti. Do chodby majitelia umiestnili veľké vstavané skrine, ďalšie sú v zádverí.

Z typového netypový

Ak sa rozhodujete, či zaobstarať typový dom či projekt na mieru, Perseus Vás presvedčí, že si možno z každej varianty vziať to najlepšie, ako sa to podarilo majiteľom v tomto prípade. Dispozičnými zmenami si vytvorili stavbu na mieru svojej rodiny a pretože už jeden dom mali a zariaďovali, vedeli, čo chcú.

Na druhej strane využili všetky výhody, ktoré typová stavba ponúka. Základovú dosku si nechali zhotoviť od firmy ATRIUM, samotná montáž domu trvala 4 mesiace. Dom vrátane všetkých dispozičných zmien prišiel na 166 490 € s DPH. Záhradu a okolie si už rodina dorábal svojpomocne. Pre radosť, pretože bývanie podľa svojich predstáv už mali.

Článok vyšiel v časopise Môj dom 6/2014, text pripravila Magdaléna Krajmerová.