30. 03. 2021

Home Office par excellence

V posledných mesiacoch si „home office“ vyskúšali mnohí z nás. No sú aj takí, ktorí doma pracujú nielen počas lockdownu, a na to je naozaj potrebný vhodný priestor. V rodine, ktorá žije neďaleko Bratislavy, sa k jeho hľadaniu postavili vskutku kreatívne. 

Dangl_1B9A0019.jpg

Trochu iný dom. Nie je to bežný malý rodinný dom, i keď tak na prvý pohľad vyzerá. Sú to pracovne, ktoré Bea a Dano nutne potrebovali. I keď pôvodne uvažovali o štandardnom riešení – prístavbe k ich rodinnému domu, nakoniec sa rozhodli zariadiť si pracovisko v novom samostatnom domčeku. Prečo? Keď totiž odstránili plot, ktorý ich roky oddeľoval od pozemku v susedstve, uvideli to, čo predtým nevideli a uvedomili si, že plánovanou prístavbou by sa o nádherný výhľad opäť pripravili.

Občas začnú veci do seba zapadať ako dieliky veľkej skladačky. Urobíte zmenu plánu, o akej ste pôvodne ani neuvažovali, zmenia sa okolnosti... a nakoniec všetko dopadne lepšie, než ste očakávali. Tak ako v tejto rodine. Ale poďme pekne po poriadku.

Bea a Dano bývali s deťmi v dome, v ktorom mali za „suseda“ prírodu, čo bolo naozaj skvelé. I keď občas, keď poriadne zafúkalo, počuli za plotom nebezpečne praskať konáre alebo padať suchý strom, mali radi túto lesnú džungľu. Obaja už roky využívali na svoju prácu domácu kanceláriu, a hoci ich dom nebol malý, keď sa im narodilo tretie dieťa, začal byť pre rodinu aj firmu pritesný. Na ich pozemku už miesto na prístavbu nebolo, no Bea raz v noci prišla na to, ako by sa dal problém vyriešiť – keby sa im podarilo kúpiť kúsok susednej voľnej parcely, mohli by svoje bývanie rozšíriť o ďalšie priestory, ktoré potrebovali. Verila, že im pri tom budú priať hviezdy. V tú noc totiž padali perseidy. No také jednoduché to nebolo. Ako sa neskôr ukázalo, podmienka majiteľa susedného pozemku znela, že musia kúpiť nielen celú stavebnú časť parcely, ale spolu s ňou aj tu lesnú. A tá nebola malá. Manželia boli postavení pred jasné ultimátum – buď kúpia všetko, alebo nič. Po dvoch týždňoch bezsenných nocí sa nakoniec rozhodli. Pôjdu do toho. Bolo totiž jasné, že onedlho by ich susedom už nebola príroda a oni by definitívne prišli nielen o šancu k domu pristavať, ale aj o možnosť dostať sa skratkou do neďalekého lesa, kam roky chodili na prechádzky.

Dangl_1B9A0001-2.jpg

„Jednoduchý malý dom s drevenou fasádou perfektne zapadol do tohto prostredia. Je decentný, neruší, a viacerí susedia nám povedali, že sa im páči. To nás veľmi potešilo, pretože nám záleží na dobrých vzťahoch, ktoré s nimi máme.“   Bea, majiteľka

Pozemok na prístavbu k domu teda mali (a to väčší než potrebovali, aj než si kedy predstavovali) a tak oslovili architektov a začali ju plánovať. No keď strhli plot, ktorý ich oddeľoval od susednej parcely, Bea si uvedomila, že nejdú správnou cestou. Uvidela totiž to, čo dovtedy pre plot vidieť nemohla – nádherný výhľad, o ktorý by plánovanou prístavbou opäť prišli. Navyše dom rozšírený o nové priestory by bol veľmi veľký a príliš špecifický, takže by sa ťažko adaptoval na prípadné ďalšie zmeny, aké v živote rodiny prirodzene prichádzajú. A tak boli opäť na začiatku. Stáli pred otázkou, čo s tridsiatimi ármi, ktoré pôvodne neplánovali vlastniť, a ako získať nové priestory, ktoré potrebovali. Práve vtedy prišli na riešenie, ktoré sa neskôr ukázalo ako ideálne po všetkých stránkach: súčasný dom prispôsobia rodinnému bývaniu s tromi deťmi a chýbajúce pracovné priestory si postavia zvlášť, v samostatnom malom domčeku v novej časti pozemku. A to tak, aby sa dal nový pracovný priestor v prípade potreby zmeniť na samostatné bývanie – či už pre niektoré z detí, alebo pre starých rodičov... Rodinný život býva pestrý a všetko ukáže až čas.

Dangl_1B9A0041.jpg

Fasáda obložená drevom bola od začiatku želaním majiteľov. „Keďže dom stojí pri lese, chceli sme, aby bol úplne jednoduchý a nebil priveľmi do očí. Aby ladil s prírodou a zapadol sem,“ hovorí Bea. Obklad zo sibírskej borovice je upevnený tak, aby bola fasáda prevetrávaná, čo prospieva drevu aj difúzne otvorenej konštrukcii stien pod ním.

„Mali sme konečne presnú predstavu o tom, čo potrebujeme, aj ako by mal nový dom vyzerať, otázkou však bolo, ako ho postaviť,“ spomína Bea. Vtedy im zahrala do karát náhoda – v tom čase sa totiž konal stavebný veľtrh, kde dvojica náhodou natrafila na firmu, ktorá ponúkala realizáciu montovaných drevostavieb na mieru. Presne to potrebovali. „Rozprávali sme sa s pani architektkou Kutišovou a mali sme pocit, že to, čo nám ukazuje, má zmysel, a tak sa o niekoľko dní začala naša spolupráca. Montovaný dom bol pre nás výborný riešením, pretože po štyroch rokoch, čo sme vlastnili krásny pozemok a stále sme hľadali optimálne riešenie, sme si už chceli svoj sen splniť čím skôr,“ vysvetľuje Bea.

Dangl_1B9A9993.jpg

Blízky les a súkromie veľkého pozemku dávali skvelú možnosť otvoriť interiér – každá z miestností má veľkú zasklenú stenu, ktorá umožňuje vyjsť na terasu a ponúka upokojujúci výhľad na zeleň, aký by bolo hriechom nevyužiť.

A tak sa práce na realizácii dvoch priestranných pracovní a Beinho vysnívaného domáceho „fitka“ rozbehli na plné obrátky. Jednoduchý dom podľa predstáv dvojice navrhla architektka Eva Kutišová a skôr, než firma začala s výrobou panelov na drevostavbu, doladili všetky potrebné interiérové detaily architekti zo STUDIOe. V lete urobili základovú dosku a na jeseň sa mohlo začalo s montážou vrchnej stavby. I keď nízke teploty a prvá vlna pandémie spomalili práce v interiéri, v máji bol domček hotový do posledného detailu. A k úplnej spokojnosti majiteľov. „Je tu taký genius locci, že sa nám tu veľmi dobre pracuje, ale nielen to. Manžel sem rád chodí aj relaxovať,“ priznáva Bea, ktorá bola dušou aj hnacím motorom celej zmeny. „Je to to najlepšie riešenie, aké sme si len mohli želať.“

Profil

Majitelia: Pracovne vyťažení rodičia troch detí.

Nehnuteľnosť: Trojizbový prízemný domček s výmerou 105 m2, ktorý sa momentálne využíva ako samostatný pracovný priestor.

Návrh: Ing. arch. Eva Kutišová

Realizácia: Atrium SK, www.atrium-sk.sk

TEXT ERika Kuhnová FOTO Miro Pochyba

článok vyšiel v časopise Môj dom 03/2021, video youtube

web-uprava-podorysu-zdarma-512x200.png

 

 

 

 

Trojizbový prízemný domček s výmerou 105 m2, ktorý sa momentálne využíva ako samostatný pracovný priestor.
Trojizbový prízemný domček s výmerou 105 m2, ktorý sa momentálne využíva ako samostatný pracovný priestor.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Originálne grafiky od Austrálčanky Megan Hess dokonale pasujú na čistú bielu stenu pri pracovnom stole. Bea vedela, že pre diela jej obľúbenej grafičky, ktorá spolupracuje s veľkými módnymi domami, sa v jej pracovni musí nájsť náležité miesto.
Dve pracovne v dome majú odlišnú atmosféru – v tej Beinej vládnu jemné svetlé farby a jednoznačne ženský štýl, opticky je jej priestor rozdelený na dve odlišné zóny. Na radu architektky tu urobili aj prípravu na umiestnenie kuchynskej linky, tak, aby bol dom pripravený aj na prípadnú zmenu na bežné bývanie.
Dve pracovne v dome majú odlišnú atmosféru – v tej Beinej vládnu jemné svetlé farby a jednoznačne ženský štýl, opticky je jej priestor rozdelený na dve odlišné zóny. Na radu architektky tu urobili aj prípravu na umiestnenie kuchynskej linky, tak, aby bol dom pripravený aj na prípadnú zmenu na bežné bývanie.
Tmavé drevo aj odtiene na textíliách a doplnkoch, betónová stierka na nohe stola... Danova pracovňa má zas jednoznačne mužský štýl.
Tmavé drevo aj odtiene na textíliách a doplnkoch, betónová stierka na nohe stola... Danova pracovňa má zas jednoznačne mužský štýl.
V kúpeľni dominuje elegancia, pohodlie a praktickosť. Pohodlný walk-in sprchovací kút si Dano tak obľúbil, že sa radšej sprchuje tu, než doma. „Asi budeme musieť prerobiť aj kúpeľňu v dome,“ smeje sa Bea.
V kúpeľni dominuje elegancia, pohodlie a praktickosť. Pohodlný walk-in sprchovací kút si Dano tak obľúbil, že sa radšej sprchuje tu, než doma. „Asi budeme musieť prerobiť aj kúpeľňu v dome,“ smeje sa Bea.
V kúpeľni dominuje elegancia, pohodlie a praktickosť. Pohodlný walk-in sprchovací kút si Dano tak obľúbil, že sa radšej sprchuje tu, než doma. „Asi budeme musieť prerobiť aj kúpeľňu v dome,“ smeje sa Bea.
V kúpeľni dominuje elegancia, pohodlie a praktickosť. Pohodlný walk-in sprchovací kút si Dano tak obľúbil, že sa radšej sprchuje tu, než doma. „Asi budeme musieť prerobiť aj kúpeľňu v dome,“ smeje sa Bea.
Splnený sen. Činorodá Bea už dávno túžila po domácom „fitku“ a v novom domčeku si splnila aj tento sen. Okrem dvoch pracovní a miestnosti na cvičenie je tu aj kúpeľňa a sklad, v prípade potreby teda nebude problém zmeniť tieto priestory na príjemné trojizbové bývanie.
Splnený sen. Činorodá Bea už dávno túžila po domácom „fitku“ a v novom domčeku si splnila aj tento sen. Okrem dvoch pracovní a miestnosti na cvičenie je tu aj kúpeľňa a sklad, v prípade potreby teda nebude problém zmeniť tieto priestory na príjemné trojizbové bývanie.
Veľké zasklené steny otvárajú interiér každej z miestností do veľkej záhrady, ktorá pripomína park plynulo prechádzajúci v les.
Veľké zasklené steny otvárajú interiér každej z miestností do veľkej záhrady, ktorá pripomína park plynulo prechádzajúci v les.